Milo Maas van der Veen

Op 9 februari 2021 kwam de 14-jarige Milo Maas van der Veen om het leven door een noodlottig ongeval. Hij was geboren en getogen op de Rijkshemelvaartdienst.

De film ‘Touch Life’ gemaakt door zijn moeder Eline Dekker bestaat uit zijn digitale nalatenschap en is in oktober te zien in het museum over leven en dood ‘Tot Zover’ www.totzover.nl

Milo van der Veen

Na het tragische verlies van haar zoon ging Eline Dekker op zoek naar zijn digitale erfenis. Ongefilterd kreeg zij een inkijk in het leven van haar 14 jarige zoon Milo “coming of age”. Als beeldmaker kon Eline niet anders dan met dit beeldmateriaal de film ‘Touch Life’ maken. In deze korte film laat ze zien hoe ze haar rouw vormgeeft met behulp van de digitale nalatenschap. De film belicht tevens hoe de Rijkshemelvaartdienst, door middel van rituelen, gezamenlijk de rouw beleeft en hierdoor dichter tot elkaar komt.

De korte film is een eerbetoon en bedoeld om Milo niet te vergeten, om hem blijvend te herinneren. ‘Iedereen moet weten hoe bijzonder hij was’.

Daarnaast beoogt Eline Dekker met haar film niet alleen haar eigen ervaring van rouw te delen, maar ook een dialoog op gang te brengen over de impact van digitale nalatenschap en de manieren waarop we in onze samenleving met verlies omgaan.

De film ‘Touch Life’ werd vertoond in het Eye Filmmuseum op 26 februari 2024, gevolgd door een Q&A, muziek en poëzie.

Naast de film is er een prachtige street-art collage ontstaan op de plek van het ongeluk, een bankje geplaatst bij het Nieuwe Meer en met alle bewoners bouwden we een iglo als monument om hem te herdenken: de Miglo. Hij had zo’n zin in het leven!

Voor altijd in ons hart ❤

Op 9 feb 2024, precies 3 jaar na zijn dood is het spoorviaduct vernoemd naar Milo.

https://www.parool.nl/amsterdam/spoorviaduct-vernoemd-naar-14-jarige-milo-van-der-veen-die-door-een-trein-werd-gegrepen~b2d803457/, door Hanneloes Pen 9 februari 2024.

Beeld: Eva Plevier

Langs de kunstwerken en monumenten voor Milo is een herdenkingsroute die je kan lopen, deze duurt ± 20 minuten, zie plattegrond. Het Milo Maas Memorial (de street-art) is te vinden op Google maps.

Herdenkingsroute

Luister hier naar het audiofragment over het Milo monument, de street-art collage bij de Ringvaart

De Miglo

Luister hier naar het audiofragment over de Miglo, het monument voor Milo op de hemelvaart
Monumenten voor Milo

Bouwen aan de Miglo

Publicaties:

https://www.parool.nl/amsterdam/moeder-maakt-digitaal-eerbetoon-aan-zoon-milo-14-die-omkwam-bij-een-treinongeluk-de-laatste-foto-op-zijn-telefoon-was-van-het-besneeuwde-spoor~bcec66b1/

Door Hanneloes Pen, 7 februari 2023

Elines zoon (14) verongelukt: ‘Hij dacht waarschijnlijk dat de treinen niet reden’

https://ikmisje.eo.nl/artikel/elines-zoon-14-verongelukt-hij-dacht-dat-de-treinen-niet-reden

Tara de Wit, 9 november 2023

Door Gaston Remmers, 1 juni 2023

Milo (14) kwam om door treinongeluk, zijn foto’s vormen nu film over zijn leven

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5435872/milo-van-der-veen-trein-aanrijding-amsterdam

Door Lene Makkink, 20 februari 2024

https://www.at5.nl/artikelen/225246/milo-14-kwam-om-bij-treinongeluk-in-nieuw-west-zijn-fotos-vormen-film-over-zijn-leven 25 februari 2024, door Robin Antonisse

https://www.at5.nl/artikelen/225246/milo-14-kwam-om-bij-treinongeluk-in-nieuw-west-zijn-fotos-vormen-film-over-zijn-leven