Kees de hondenschool

In mijn line of business kun je zeggen; Ik weet het niet. Zoek het uit. Bekijk het maar (P. Beekman). Wat klinkt dat onaardig. Maar serieus. Ook als geschoolde hondentrainer, kynologisch instructeur, weet je nooit wat je voor je hebt. Elk mens is uniek maar laat dit nu ook gelden voor elk ander wezen en dus ook voor honden.

Natuurlijk kunnen we het standaard trucje toepassen. Als dat niet werkt bekijken we rustig hoe we het wèl voor elkaar krijgen op een manier die plezierig is voor de hond en natuurlijk ook voor de mens. Een goede relatie met je hond is gebaseerd op wederzijds respect. Als men zijn best doet ook te kijken naar wat je hond nu zegt want die heeft echt een eigen unieke taal. Mensen verwachten vaak zoveel van hun honden en die honden, die luisteren maar al te graag. Deze hooggevoelige wezens kunnen wonderen verzetten om ons te helpen en te ondersteunen. Als wij nu ook wat teruggeven is de relatie die je dan kan opbouwen één van de mooiste relaties die een mens kan hebben.

Er zijn tot op de dag van vandaag nog steeds mensen die denken een hond te trainen door onderwerping en onderdrukking. De wetenschap heeft hier al lang lang geleden een eind aan gemaakt. Een theorie gebaseerd op een roedel wolven in gevangenschap op een te klein terrein zonder natuurlijke verbanden onderling zegt werkelijk niets over hoe honden met elkaar omgaan. De wolf, de oervader van alle honden, dat is het zeker. Onze honden hebben natuurlijk een ander leven dan een wolf, zeker in het westen viert antropomorfisme hoogtij. Laat ik het nu leuker vinden mensen echt hun hond te leren kennen.

Momenteel werk ik op een hondenschool. Daarnaast volg ik de opleiding tot psychosociale hulphonden instructeur. Het vakgebied zit in de lift. Men komt er steeds meer achter wat een uitkomst een hulphond kan bieden en wat een verrijking dit kan zijn in een mensenleven. Natuurlijk staat ook hier het welzijn van de hond voorop. Iedereen functioneert het best als er oog is voor degene die het harde werk verzet en dat is bij honden natuurlijk niet uit te drukken in geld!

Er is in mijn leven nog genoeg te leren en te ontdekken. Hoe leuk is het je passie te vinden en daarmee alle kanten op te kunnen!